fredag 14. november 2008

Bruk og kast..Sklir vel litt utenfor interiør temaet her,men det får bare være:)


Håper jeg kan få vite litt om hva andre småbarnsmødre tenker om dette temaet.


Når mitt lille vidunder ble født for femten mnd siden merket jeg at jeg ikke var så veldig begeistret når noen ville gi meg brukte klær til lille gull, hun skulle da ha nye pene klær, og jeg hadde da penger til å kjøpe selv!! Og det gjorde jeg lenge,men du verden hva det koster...Det fikk vi virkelig erfare når lille gull skulle begynne i barnehagen i høst. I god tid begynte jeg å sjekke "best i test" på alt fra dresser, sko, votter, luer... Og reima dress og reima lue ble kjøpt inn, goretex sko, og ull klær for en halv formue..Så var det votter..Jo, troll votter med ull i til den nette pris av 300 kr ble handlet inn. Jeg klagde min nød til mamma og hvor dyrt det var å handle inn alt. Hun kunne bare beklage at vi sikkert hadde vært iskalde hele oppveksten, da vi hverken hadde reimadress eller reimalue og troll votter...Fikk meg noe å tenke på..Hvor var jeg på vei, hvilke verdier vil jeg føre videre til min lille datter..Jeg ønsker jo bare det beste for henne og jeg vil jo at hun skal holde seg varm, men ligger det ikke noe og ulmer langt der bak i oss, jeg vil ikke at andre skal se at jeg ikke handler inn det "beste" til mitt barn, de må ikke tro at jeg ikke har penger til det..Og det er jo ikke det det handler om heller.Vi har penger til det, men hvem legger opp til mobbingen, som nå begynner allerede på barneskolen..mobbing som omhandler om man har de "rette" klærne eller ikke. Det er jo vi som foreldre som legger opp til det. Jeg har ihvertfall tatt en helomvending. Vi takker ja til brukte klær, mine egne ulldresser fra jeg var lita har fått komme inn i varmen og strikkepinnene går i ett sett:) Selfølgelig ramler det klær i handlekurven enda, men jeg er mere bevisst på hva jeg handler og om hun trenger det. Vi lever i et bruk og kast samfunn og det er bare vi selv som kan snu på det, om vi ønsker det.:) Vil ønske alle dere bloggdamer en fortreffelig helg. Avslutter dagens innlegg med et bilde av min lille "vaskedame" Hun gikk lei av å hjelpe til og bestemte seg heller for å gå på kjøkkenet å finne litt puffet ris:)

7 kommentarer:

Camilla sa...

Hei! Takk for besøket på min egen blogg:) Takk for fine ord...

Jeg sitter selv med ALT nytt og kvier meg for tanken på å arve... Men det er så sant som du skriver! En skikkelig tankevekker. Det går ikke an å kjøpe det "beste av det beste" bestandig. Så lenge nurket er tørr og varm har hun det jo bra:) Veldig søt lita berte du har der! ;)

Bea sa...

Bra skrevet:o)


Sånn var også det første leveåret til gutten min på 11 år..... og jeg hadde egentlig ikke råd til å tenke sånn den gangen.
Men nå til snuppa mi på 9 mnd har vi vært så utrolig heldig å fått arvet masse klær i fra søstra mi. :o)

Anonym sa...

Det du hadde skrevet var kjempebra, og jeg håper at det får flere til å tenke på det som du poengterer her.
For det er ikke tvil om at flere kjøper de dyreste klærne til barna sine fordi de ikke vil at andre skal se at barna deres går med billige eller arvede klær.

Selv har jeg alltid hatt et avslappet forhold til dette med klær, og har alltid ønsket det at min gutt kunne arve klær, mn har ikke muligheten til det fordi vi ikke har noen å arve etter....andre enn meg og mine søsken, men disse klærne begynner å bli en del slitt etter å ha blitt brukt av fire jenter.

Så jeg har måttet kjøpe det meste nytt, men har aldri brukt en formue på klær. Har prøvet og feilet en del, men har funnet en mange ting som ikke koster så mye, men som er veldig bra alikevel. Sier ikke at jeg ikke har kjøpt ting fra F,eks reima, men det har aldri vært snakk om å bruke mellom 1000 og 1500 kr på en vinterderess.

Men for all del....jeg fordømmer ikke de som velger å bruke mye penger på dette, for vi er alle forskjellige og noen synes nok sikkert at disse merkene er best.
Men er veldig glad for at noen skjønner at det dyreste ikke alltid er forbundet med kvalitet.

Ha en flott kveld :)

pepperkverna sa...

Hei, gode tanker og tankevekkende ord. Kanskje det beste vi kan gjøre for barna våre er å forbruke mindre......Hege

Ida sa...

Heisann! Og takk for hilsen hos meg - tror ikke jeg har vært hos deg før - så det var kjekt!

Brodering av denne typen er ENKELT - så det er bare å forsøke :-) Kjempefine den scrappingen på lerret du har gjort under her - helt imponert! Har ikke helt øyne for slikt selv ;)

Er forøvrig helt enig med deg når det kommer til dette med "bruk-kast samfunn" Jeg tror nok det ligger litt kvalitet i det man kjøper (som koster litt!) - men likevel kommer både dyre dresser og sko dårligger ut i tester i forhold til billigere utgaver fra lindex osv. Det gjelder jo litt å se nødvendigheten i forhold til barnet også ! Jeg får meg ikke helt til å handle barneklær på fretex o.l - mest fordi jeg syntes det er mye skrot der - men å arve syntes jeg er helt knall! Tar i mot det jeg syntes er fint og brukenes! Har jo en gutt på tre år - og jeg regner med han i magen kommer til å arve en rekke klær og sko gjennom tidene - både fra storebror og fra fetteren sin :-)

Gjelder bare å tenke litt - bruke litt sunn fornuft - og UNNGÅ de fleste impulskjøp! :-)

Ha en fiiiin uke! Klem

Fru Langtind sa...

Det er som moren din sier ja, vi levde godt over når vi var små også...uten Reimadresser og fancy ullundertøy :-) Lillegutten her i huset arver etter både den ene og den andre, og det funker veldig bra. Da slipper vi å bruke mye penger på det. Det er deilig! Bruk heller pengene på noen som trenger det sier jeg...tenk på de som ikke har klær i det hele tatt... Vi trenger slike innlegg rundt om i bloglandia...som får oss til å tenke..Særlig nå i materialismens høytid!
Takk :-)

Anette {foreldremanualen} sa...

Kjempebra innlegg! :-)

Jeg er en av de som ikke skjønner hvorfor folk absolutt skal ha alt nytt... Vi har alltid arvet og kjøpt brukt, selv om vi ikke har dårlig råd. Dette gjelder både klær og møbler.

Men jeg innrømmer at jeg bruker litt ekstra penger akkurat på vinterklær. Har kjøpt noen dyre dresser og litt dyre vintersko. Sko er forresten ikke helt bra å arve heller, så der har det nok gått en del penger. Det går vel litt på det at vi foreldre gjør alt for å gi det beste til ungene våre, og min bekymring er alltid at de skal fryse... ;-)

Merkeklær til babyer synes jeg bare er tull, men det får bli opp til hver enkelt. Heldigvis er det jo ikke alltid at det er de dyreste merkene som vinner best i test vurderingene.